Serie A

Serie A är FBC:s succéartade tävlingsform som nu är inne på sitt sjunde år sedan starten 2011. Serien är öppen för alla, gammal som ung, nybörjare eller licensierad spelare – det är också charmen med turneringarna! Det går bra att komma med sina kompisar eller helt själv, oavsett så blir man inför varje match lottad att spela med en ny person och mot ett nytt motstånd. På så vis är det ett lättsamt och roligt sätt att lära känna nya människor, få tips för att förbättra sitt spel eller kanske hjälpa någon.

Sommaren 2017 låg deltagarsnittet på närmare 42 spelare per deltävling! Eftersom antalet banor är begränsat får man oftast vänta lite mellan sina matcher. Under tiden man väntar finns det gott om människor att prata med, diskutera regelfrågor, grilla korv, leka lekar och njuta av den beachvolleyboll som spelas under tiden.

Alla är välkomna att delta i FBC Serie A och det behövs ingen föranmälan. Det enda man behöver ta med är ett glatt humör och en mobiltelefon med Swish till anmälningsavgiften (kontanter tar vi emot i undantagsfall). En anmälan till eventet på Facebook uppskattas dock, så att vi kan planera våra resurser bättre (klicka på eventet till höger). Vi bjuder på saft och korv! Observera att dagarna och tiderna kan ändras på grund av vädret eller andra oförutsedda händelser, kolla därför alltid facebooksidan.

FBC Serie A anpassas till antal deltagare, men spelas alltid till visst antal poäng – är det få deltagare spelar vi längre set, fler deltagare innebär kortare matcher. Oftast spelar vi till 15 poäng. Serien spelas i mixed-form (en herr och en dam per lag) så långt det är möjligt. Först till bestämd poäng vinner matchen (man behöver ej vinna med två poängs skillnad alltså).

2018 är 7 deltävlingar planerade, 12 maj, 17 juni, 1 juli, 14 juli, 4 aug, 19 aug och 2 sep. Datum och starttider kan komma att ändras, håll därför alltid koll på eventen på Facebook där eventuella förändringar meddelas.

Kostnaden:

För medlemmar i Fyrisbeach är kostnaden 30 kr per deltävling eller 160 kr för hela säsongen.
För icke medlemmar är kostnaden 70 kr per deltävling.

Nomineringar:

Vi uppmuntrar det sociala umgänget och brukar därför ha en nomineringslåda, där alla skriftligt kan nominera en person som de tycker gjort något extra bra under dagen. Det får vara av vilken anledning som helst, men nomineringen ska alltid motiveras. Exempel på motiveringar kan vara: “för sina grymma försvarsräddningar“, ”för att han alltid är så glad”, “för att hon hjälpte mig med min bagger ”eller någonting helt annat! I slutet av dagen läser vi upp alla nomineringar och väljer ut några stycken som får ett litet pris. Vi vill särskilt uppmuntra till att helt nya deltagare nomineras så att de känner sig välkomna till Serie A och Fyrisbeach!

Lottningen:

Lottningen sköts av ett program som utvecklats speciellt för FBC Serie A som ser till att alla får vila lika mycket om vi är 24 deltagare. Är vi fler än 24 deltagare kan man få vila då och då. Om antalet deltagare är 48 betyder det att man får vila varannan match och överstiger vi 48 får några ibland vila två matcher i rad. Mixade lag prioriteras så långt det går, men om vi blir olika antal damer och herrar kan konstellationerna bli andra också.

Eftersom antalet banor på Fyrishov tyvärr inte förökar sig i samma takt som antalet deltagare till Serie A så har vi kvar samma begränsning som förra sommaren. Maxantalet deltagare är satt till 50 och det är först till kvarn som gäller. Anmälan sker på plats på Fyrisbeach och öppnar 10.20 aktuell tävlingsdag. En anmälan på eventet på Facebook garanterar alltså inte att man får en plats.

Det går utmärkt att ta en paus under dagen om man så vill, kanske för att titta till sitt barn som sover eller för att äta lite, eller bara för att man är slut efter allt spelande. Allt man behöver göra är att meddela arrangörerna att man vill vila och sedan igen när man är redo för spel. Det går även bra att komma senare eller gå tidigare, dock är det viktigt att veta att den som kommer sent riskerar att få vila flera matcher i rad innan han eller hon får spela för att ‘vila ikapp’ de som redan vilat några matcher. Detta för att man inte ska kunna komma sent och sedan få spela alla kvarvarande matcher. Vi försöker göra det så rättvist som möjligt helt enkelt!

Vinnare:

Varje deltävling utses den med flest vinster för dagen till segrare och premieras med ett litet pris. Vi lottar dessutom ut priser bland deltagarna varje deltävling. Om du är medlem i föreningen Fyrisbeach kan du samla poäng från varje tävling som du sedan tar med dig i fortsättningen av serien. När serien avslutas i slutet av sommaren koras en dam- och en herrvinnare. Kom ihåg att bara en Fyrisbeachmedlem kan bli serievinnare, så bli medlem redan nu för att vara med och tävla om titeln FBC Serie A-segrare 2018! Slutvinnaren koras baserad på bästa resultat av 6 deltävlingar (vilket gör att man kan lugnt vara borta 1 gång och ändå ha chans till den ärofyllda slutsegern!)

Regler:

Vi spelar enligt beachvolleyregler som betyder att man inte får använda fingerslag på första eller sista tillslaget, man får inte vidröra nätet eller störa motståndarna på deras planhalva osv.
Ofta är det en bedömningsfråga och där lägger vi nivån efter nivån på spelarna. Det är ni som spelar som gör bedömningen gemensamt. Är det en nybörjare så kan bedömningen vara lite snällare, någon som spelat mycket så kan den vara lite hårdare. Vid oklarheter är det aldrig fel att spela om bollen istället för att diskutera alltför länge.

Varmt välkommen!